KUALA KANGSAR: Pada suatu masa dahulu, donat dalam warna-warna khayalan dan rasa hanya boleh didapati di kedai-kedai rantaian syarikat terkemuka. Sekarang, gerai makanan yang rendah hati di sini telah menjadikan mereka mudah didapati, begitu banyak supaya mereka ini donat berwarna-warni telah tersebar luas di media sosial. pencinta Donut di Kuala Kangsar sedang menikmati snek manis, yang dikenali sebagai ‘hipster donut’ dari sebuah kedai makan yang dimiliki oleh pasangan suami dan isteri Mohd Izwan Mohamed Nazir, 36, dan Nor Nafishah Ab Hamid, 35, di Taman Chandan Puteri. Nor Nafishah berkata beliau memulakan perniagaan donat kira-kira dua minggu lalu dengan suaminya, menawarkan pelanggan pelbagai jenis dan perisa seperti strawberi, durian, pandan, coklat dan blueberry.

“Saya telah berada dalam perniagaan menjual pelbagai jenis makanan ringan seperti burger Malaysia, cucur badak, karipap dan keju pisang sejak dua tahun lalu. Hanya baru-baru kami mula menjual donat juga, “katanya kepada Bernama baru-baru ini. Nor Nafishah berkata beliau tidak menjangkakan bahawa donat hipster beliau, berharga 50 sen setiap satu, boleh dijual sehingga 600 keping sehari dan ia akan pergi virus di media sosial. “Saya terkejut melihat orang datang ke gerai kami sebelum ia dibuka pada jam 3.30 petang dan donat akan dijual oleh 04:00 atau 17:00. “Saya bersyukur kerana makanan ringan ini telah mendapat perhatian. Saya mendapat banyak pelanggan dan keuntungan yang baik, “kata Nor Nafishah, sambil menambah bahawa gerainya beroperasi setiap hari kecuali hari Jumaat. Ibu kepada tiga katanya menggunakan 15kg tepung untuk menghasilkan kira-kira 600 keping donat dan dibantu oleh suaminya di gerai.

“Saya mempunyai rancangan untuk membuat lebih banyak donat, tetapi tidak boleh melakukannya lagi kerana saya satu-satunya yang menyediakan doh seawal 05:00 setiap hari dan saya juga hanya satu menggoreng donat,” katanya. Berkongsi pengalamannya, Nor Nafishah berkata dia pada mulanya mahu mengkomersialkan dia snek keju pisang dan tidak mengharapkan percubaan beliau membuat donat hipster akan mendapat sambutan yang menggalakkan itu daripada pelanggan. “Saya suka mencuba sesuatu yang baru dan idea ini datang kira-kira apabila kakak saya dan saya berada di pasar malam di Kuala Lumpur dan memutuskan untuk mencuba membuat donat untuk kegunaan dalam negeri dahulu sebelum mula menjual mereka di gerai itu,” katanya. Beliau kini mempunyai pelanggan tetap yang membuat tempahan awal melalui telefon, takut bahawa donat dan beberapa makanan ringan lain akan menjual keluar cepat.

 

Selain perniagaan donut, dia juga telah mengambil tempahan untuk katering dan acara sambutan tetapi hanya pada hari Sabtu dan Ahad untuk menambah pendapatan keluarga. Pelanggan Nurnabila Ahmad berkata apabila dia mengetahui tentang donat hipster di media sosial, dia membuat keputusan untuk pergi ke gerai untuk mencubanya. “Apabila saya tiba, gerai itu tidak dibuka lagi, tetapi ramai pelanggan sudah beratur menunggu dan kebanyakan mereka mahu membeli donat hipster,” kata Nurnabila, sambil menambah bahawa donat adalah gebu, lembut dan lazat. – BERNAMA

Sumber asalĀ : http://www.nst.com.my/news/2016/12/200141/hipster-doughnuts-kuala-kangsars-latest-attraction

Comments

comments