Masjid  adalah tempat yang suci bagi umat Islam. Ia adalah tempat untuk beribadat untuk semua umat Islam. Masjid adalah tempat di mana semua orang Islam di masyarakat datang untuk menunaikan ibadah. Masjid adalah contoh terbaik gaya senibina Islam dan umat Islam yang sangat indah. Masjid yang indah terdapat di seluruh dunia, dengan penyebaran empayar Islam di seluruh dunia. Islam telah mengambil budaya seni dan halus dari setiap tempat. Kerana Islam telah mencapai bahagian Eropah dan Afrika, ia telah meninggalkan pengaruh yang besar dalam budaya mereka, yang jelas daripada mengimbangi.

Berikut adalah senarai 10 masjid yang mengagumkan, masjid-masjid yang indah dari pelbagai negara di seluruh dunia yang akan membuatkan anda terpesona. Semoga paparan ini dapat menjadi inspirasi kita untuk menjadi umat Islam yang lebih baik dan istiqomah di dalam ibadat. 

1. Al Haram Masjid – Macca, Arab Saudi

Masjid-masjid indah
Al-Qur’an berkata bahawa ini adalah rumah pertama dibina untuk manusia menyembah Allah. Binaan paling terkenal di dunia, Masjid Al Haram atau “Masjid Besar” terletak di kota Mekah, Arab Saudi. Ia adalah masjid terbesar di dunia dan mengelilingi satu daripada tempat yang paling suci Islam, Kaabah. Masjid ini juga dikenali sebagai Masjid yang terbaik. Struktur semasa meliputi kawasan seluas 400.800 meter persegi (99.0 ekar), termasuk luaran dan dalaman berdoa ruang dan boleh menampung sehingga 4 juta orang dalam tempoh Haji, salah satu ibadah tahunan terbesar umat Islam di dunia.

2. Al-Masjid an-Nabawi – Madinah, Saudi Arabia

Masjid-masjid indah
Masjid Al-Nabawi, sering dikenali sebagai Masjid Nabi, adalah sebuah masjid yang dibina oleh Nabi Muhammad (selawat dan salam Allah atas Baginda) yang terletak di kota Madinah. Ia adalah laman kedua paling suci dalam Islam (yang pertama adalah Masjid al-Haram di Mekah). Ia adalah masjid kedua yang dibina dalam sejarah dan kini salah satu masjid terbesar di dunia selepas Masjid al-Haram di Mekah. Salah satu tempat yang paling penting masjid ini adalah Kubah Hijau (pusat masjid), di mana makam Nabi Muhammad (selawat dan salam Allah atasnya) terletak. Pada 1279 M, sebuah cungkup kayu dibina atas makam yang kemudiannya dibina semula dan diubahsuai beberapa kali pada abad ke-15-an dan sekali pada tahun 1817. Kubah ini pertama kali dicat hijau pada tahun 1837, dan kemudian dikenali sebagai Kubah Hijau.

3. Masjid Al Aqsa – Jerusalem, Palestin

Kebanyakan Masjid Cantik
Masjid Al-Aqsa juga dikenali sebagai Al-Aqsa dan Bayt al-Muqaddis, adalah tapak suci ketiga dalam Islam dan tempat suci Islam yang terletak di Kota Lama Jerusalem. Di masjid itu sendiri adalah sebahagian daripada Al-Haram ash-Sharif  (bersama dengan Dome of the Rock), sebuah laman yang juga dikenali sebagai Kuil Gunung sebagai tapak suci dalam agama Yahudi, kerana ia dipercayai menjadi Bait Yerusalem sekali berdiri.Muslim percaya bahawa Nabi Muhammad (selawat dan salam Allah atasnya) telah diangkat dari Masjidil Haram di Mekah ke Masjid Al-Aqsa semasa perjalanan malam. Negeri tradisi Islam bahawa Nabi Muhammad (selawat dan salam Allah atasnya) yang mengetuai solat ke masjid ini sehingga bulan ketujuh belas selepas hijrah, ketika Allah memerintahkan beliau berpaling kepada Kaabah.

4. Hassan II Mosque – Maghribi

Masjid-masjid indah
The Grande Mosquée Hassan II yang terletak di Casablanca, Maghribi. Ia adalah masjid terbesar di negara tersebut dan yang ke-7 terbesar di dunia. Menaranya adalah dunia yang paling tinggi di 210 meter (689 kaki). Ia siap dibina pada tahun 1993. Menara ini adalah 60 tingkat tinggi mengungguli oleh laser, cahaya yang diarahkan ke arah Mekah. Masjid ini berdiri pada tanjung yang menghadap ke Lautan Atlantik, dasar laut yang boleh dilihat melalui lantai kaca dewan bangunan. Dinding adalah buatan tangan marmar dan bumbung adalah ditarik.Maksimum 105,000 jemaah boleh berkumpul bersama-sama untuk solat: 25,000 di dalam dewan masjid dan 80,000 lain  di luar masjid.

5. Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque – Brunei

Masjid-masjid indah
Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien sebuah masjid Islam diraja yang terletak di Bandar Seri Begawan, ibu kota Kesultanan Brunei. Masjid ini dianggap salah satu masjid yang paling indah di Asia Pasifik dan mercu tanda dan tarikan pelancongan utama Brunei. Bangunan ini telah disiapkan pada tahun 1958 dan adalah satu contoh seni bina Islam moden. Masjid ini dibina di sebuah lagun buatan di tebing Sungai Brunei di Kampong Ayer, “kampung di dalam air”. Ia mempunyai menara marmar dan kubah keemasan dengan halaman dan taman-taman yang subur penuh dengan air pancut. Masjid ini dikelilingi oleh sejumlah besar pokok dan taman-taman bunga yang dalam Islam melambangkan syurga. Masjid ini menyatukan seni bina Mughal dan gaya Itali.

6. Masjid Zahir – Kedah, Malaysia

Masjid-masjid indah
Masjid Zahir adalah masjid negeri Kedah. Ia terletak di tengah-tengah Alor Star, ibu negeri Kedah, Malaysia. Ia adalah salah satu masjid paling besar dan tertua di Malaysia. Masjid ini dibina pada tahun 1912, yang dibiayai oleh Tunku Mahmud, anak kepada Sultan Tajuddin Mukarram Shah. Seni bina dari masjid diilhamkan oleh Masjid AZIZI di bandar Langkat di utara Sumatera, masjid Indonesia.Ia dibangunkan dengan mempunyai lima kubah besar yang melambangkan lima prinsip utama Islam. Pertandingan membaca Al-Quran di negeri ini diadakan setiap tahun di dalam premis masjid.

7. Masjid Faisal Islamabad – Pakistan

Masjid-masjid indah
Masjid Faisal di Islamabad adalah masjid terbesar di selatan timur dan selatan Asia dan masjid yang keempat terbesar di dunia. Ia adalah masjid terbesar di dunia 1986-1993 sebelum diatasi apabila selesainya pembinaan Masjid Hassan II di Casablanca, Morocco dan selepas pembesaran Masjid Al-Haram (Grand Mosque) di Mekah dan Al-Masjid Al- Nabawi (Nabi (keamanan dan rahmat Allah ke atasnya) Masjid) di Madinah, Arab Saudi pada 1990-an.

8. Masjid Taj ul – Bhopal, India

Masjid-masjid indah
Taj-ul-Masajid bermaksud “Mahkota Masjid” terletak di Bhopal, India. Masjid ini juga digunakan sebagai sebuah sekolah Islam pada waktu siang. Ia merupakan salah satu masjid yang terbesar di asia. Masjid ini mempunyai muka bangunan merah jambu mengungguli oleh dua 18-tingkat menara oktagon tinggi dengan kubah marmar. Masjid ini juga mempunyai tiga kubah bulat besar, satu lorong utama mengagumkan dengan tiang yang menarik dan lantai marmar menyerupai seni bina Mughal orang-orang seperti Jama Masjid di Delhi dan Masjid Badshahi di Lahore besar. Ia mempunyai sebuah halaman dengan tangki yang besar di tengah-tengah. Ia mempunyai dua pintu masuk bertingkat dengan empat lengkungan berlekuk dan sembilan bukaan berganda cusped dalam dewan solat utama.

9. Masjid Badshahi di Lahore – Pakistan

Masjid-masjid indah
Masjid Badshahi atau ‘Masjid Diraja’ di Lahore, ditugaskan oleh Maharaja Mughal keenam Aurangzeb pada 1671 dan siap pada 1673, adalah masjid kedua terbesar di Pakistan dan Asia Selatan dan masjid kelima terbesar di dunia. Epitomising keindahan, keghairahan dan kehebatan era Mughal, ia adalah mercu tanda yang paling terkenal Lahore dan tarikan utama pelancong. Mampu menampung 55,000 orang pada dewan solat utama dan lagi 95,000 di halaman dan porticoes, ia kekal masjid yang terbesar di dunia 1673-1986 (tempoh 313 tahun).

10. Masjid Sultan, Singapura

Masjid-masjid indah
Masjid Sultan, yang terletak di Muscat Street dan North Bridge Road di Kampong Glam Rochor Daerah di Singapura masih dianggap salah satu masjid yang paling penting di Singapura.Masjid Sultan telah tinggal pada dasarnya tidak berubah sejak ia dibina, hanya dengan penambahbaikan yang dibuat ke dewan utama pada tahun 1960 dan bangunan sambungan ditambah pada tahun 1993. Ia ditetapkan sebagai monumen kebangsaan pada 14 Mac 1975.

Kredit : http://www.wonderslist.com/10-most-beautiful-mosques-in-the-world/

Diterjemahkan : http://free-website-translation.com/

Comments

comments